02.2016
Recreation Area Design
6000000m²
Sivas Municipality
Equivalent Honorable Mention
Hasan Sıtkı Gümüşsoy, Erhan VuralTeam: Nazife Tuğçe Onuk, (Y. Peyzaj Mimarı), Hayriye Eşbah Tuncay (Y. Peyzaj Mimarı), Ozan Özdilek (Mimar), Osman Mürsel Ural (Mimar)
Sivas
A productive city
Demand: In line with current needs, expectations and possibilities along the Kızılırmak coast; To develop a sustainable environmental design and planning approach that highlights ecological, original and qualified environmental approaches, functional and innovative design solutions.
EN/
Kızılırmak and its surroundings, which are an important threshold for the city of Sivas and contain many cultural potentials, are exposed to current urbanization dynamics. These dynamics can be seen not only as a pressure for construction, but also as a failure to utilize the opportunities that open spaces can offer. In this context, it is aimed to reinforce the unique features of the region with various urban instruments and strategies and to create centers of attraction that incorporate these features. Open space uses, stratified in different widths towards the coast, form a continuous resource for each other and place controlled interfaces between the city and the open space, creating a basic structure. It adopts the usage and protection strategy.
The urban agriculture region, which was designed to utilize the fertile lands of the region and focuses on the Kızılırmak River, nourishes an important cultural function and is not solely human-oriented, but creates a habitat for many living species. This approach, which takes into account many layers and actors between nature and humans, has an effective performance in the functionalization of open spaces. In addition to the interactions of layers and interfaces, the proposed pedestrian circulation and urban activity infrastructures offer efficient use dynamics that connect layers to each other by activating various zones simultaneously.
TR/
Sivas kenti için önemli bir eşik değer olan ve birçok kültürel potansiyeli barındıran Kızılırmak ve çevresi, güncel kentleşme dinamiklerine maruz kalmaktadır.
Bu dinamikler salt bir yapılaşma baskısının yanında, açık alanların sunabileceği imkanları değerlendirememek olarak da görülebilir. Bu bağlamda, bölgenin halihazırda sahip olduğu kendine özgü özelliklerin, çeşitli kentsel enstrumanlar ve stratejilerle pekiştirilmesi ve bu özellikleri içerik edinen cazibe odakları oluşturulması hedeflenir. Kıyıya doğru farklı genişliklerde katmanlaşan açık alan kullanımları, birbirine sürekli kaynak oluşturan, kent ile açık alan arasına kontrollü arayüzler yerleştiren, temel bir
kullanım ve koruma stretejisini benimser.
Bölgenin verimli arazilerini değerlendirme amaçlı kurgulanan ve Kızılırmak nehrini odak alan kentsel tarım bölgesi, önemli bir kültürel işlevi beslerken, salt insan odaklı olmayıp, birçok canlı türüne habitat oluşturur. Doğa ve insan arasındaki birçok katman ve aktörü göz önüne alan bu yaklaşım, salt bu yüzden açık alanların işlevlendirilmesinde etkin bir performansa sahiptir. Katmanların ve arayüzlerin etkileşimlerine ek olarak önerilen yaya dolaşım ve kentsel etkinlik altyapıları, çeşitli bölgeleri aynı anda aktive ederek, katmanları biribirine bağlayan, verimli kullanım dinamikleri sunar.