November 2018
Invited Competition
Educational, K12, Masterplan, Cultural
19000m²
SEV - Sağlık Eğitim Vakfı
Hasan Sıtkı Gümüşsoy, Erhan Vural
Özgür Demirsöz, Tolga Derviş, Grajina Yıldırım, Şimal Avcı, Danya Sudi
İstanbul, Turkey
On Hold
Designing Socially Enriched Educational Spaces
Demand: A new campus for a k12 school, dormitories, cultural and recreational facilities, sports areas.
EN/
The nişantepe educational campus project aims to organize inter-functional flows and encounters that strengthen social relationships in educational life. The residual times in the course of everyday life are thus incorporated in education through fictional encounters and interactions.
Educational programs that have different densities and address different age groups are organized in their autonomous structures or in autonomous levels within the same structure. In this way, the circulation scheme becomes compact and the effective use of time is ensured.
The circulation in the open areas of the campus, as far as possible, comes into contact with open, semi-open and closed areas where physical and cultural education activities will take place. In this way, students' social relations are strengthened with instant encounters and perspectives. With the intensity of the green field, a natural fund is created for these encounters. The dense building program is melted by utilizing the natural slope of the terrain and the visible volume of the mass is kept as small as possible. While the collective activities and sports areas that do not need natural light are located under the ground, the foyers, social areas and service areas are solved in relation with the garden on the ground level. As for the upper floors, there are theoretical and practical classrooms and teacher and executive rooms.
Inner circulation is provided by bright corridors which overlooks to the courtyard and brings natural light in. This transparency is enriched by the colored glow and reflections of the colored glasses used.
TR/
Nişantepe eğitim kampüsü projesi, eğitim hayatında sosyal ilişkileri güçlendiren işlevler arası akışları ve karşılaşmaları düzenlemeyi amaçlıyor. Gündelik hayattan arta kalan zamanlar, böylece kurgusal karşılaşmalar ve etkileşimler aracılığıyla eğitime dahil ediliyor. Farklı yoğunluklara sahip ve farklı yaş gruplarına hitap eden eğitim programları kendi özerk yapılarında veya aynı yapı içerisinde özerk düzeylerde düzenlenmektedir. Bu sayede sirkülasyon şeması kompakt hale gelir ve zamanın etkin kullanımı sağlanır. Kampüsteki açık alanlardaki sirkülasyon mümkün olduğu ölçüde beden eğitimi ve kültürel eğitimin verildiği açık, yarı açık ve kapalı alanlarla temasa geçmektedir. Bu sayede anlık karşılaşmalar ve bakış açıları ile öğrencilerin sosyal ilişkileri güçlenmektedir. Yeşil alanın yoğunluğuyla bu karşılaşmalar için doğal bir fon oluşuyor. Yoğun yapı programı, arazinin doğal eğiminden yararlanılarak eritilmiş ve kütlenin görünür hacmi mümkün olduğu kadar küçük tutulmuştur. Doğal ışığa ihtiyaç duymayan toplu aktivite ve spor alanları zemin altında konumlandırılırken, zemin kotunda fuayeler, sosyal alanlar ve servis alanları bahçeyle bağlantılı olarak çözüldü. Üst katlarda ise teorik ve pratik derslikler ile öğretmen ve yönetici odaları bulunmaktadır. İç sirkülasyon, avluya bakan ve doğal ışığı içeriye alan aydınlık koridorlarla sağlanıyor. Bu şeffaflık, kullanılan renkli camların renkli ışıltısı ve yansımalarıyla zenginleşiyor.